16-годишният Максим Иванов от училище Св. Георги“ в София и баща му

...
16-годишният Максим Иванов от училище Св. Георги“ в София и баща му
Коментари Харесай

Банкер и синът му ще прекосят с лодка сами Атлантическия океан в опит за световен рекорд


16-годишният Максим Иванов от учебно заведение „ Св. Георги “ в София и баща му Стефан Иванов, български финансист и бизнесмен, този юни се насочат на корабоплаване, което може да донесе голям брой върхове.

Те ще предприемат пътешествие от Португалия до Бразилия с издигнатата от тях гребна лодка NEVEREST след броени дни.

Максим и Стефан ще прекосят Атлантическия океан и ще осъществят първата океанска гребна експедиция за България.

Това ще бъде и първото в света корабоплаване сред Европа и Южна Америка на лодка с двама гребци. Десетокласникът Максим пък има действителен шанс да сложи и международен връх на Гинес – за най-млад гребец в света, прекосил океан. 

Експедицията на двамата българи ще бъде и със специална кауза – стимулиране на донорството. Гребците застават зад кампанията на Министерството на здравеопазването „ ДА! ЗА ЖИВОТ! “, която цели да увеличи информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат евентуални донори след гибелта си.

„ Мечтаем да прекосим Атлантическия океан още от преди да стартираме да строим лодката ни NEVEREST. Решихме да обвържем нашето странствуване с донорството, тъй като за нас това е извънредно значима идея. В момента над 1150 българи чакат орган за трансплантация, а на година в страната ни се правят едвам 30-40 интервенции. Затова е значимо всеки един от нас да се замисли и да осъзнае, че има опцията да избави човешки живот без да ощети нито себе си, нито околните си “, споделят гребците.

Лодката, с която бащата и синът ще се насочат на океанска експедиция, е направена от фибростъкло и е оборудвана с най-съвременни средства за връзка и навигация – 7 сателитни устройства, 2 радиостанции, 4 компаса. Максим и Стефан създават NEVEREST в гаража си, като построяването ѝ им лишава година и половина. През това време те взимат уроци по гребане от двукратната международна шампионка Виктория Димитрова.

Лодката към този момент е тествана в Черно и Егейско море. Максим и Стефан обикалят остров Тасос само за 48 часа, като по време на тази къса експедиция минават през две стихии.

Повече за лодката NEVEREST и идното странствуване на двамата българи можете да научите във Facebook и Instagram (NEVEREST OCEAN ROW).

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР